top of page
  • Foto van schrijverVRIJHEID

De stikstofkwestie en de sluiting van de boerderijen



In het dossier van het stikstof zijn er 3 hoofdrolspelers. Er is de minister, Zuhal, er zijn de koeien vertegenwoordigd door de koe Zulma, en er is een derde dame, de Biodiversiteit. Vroeger waren er in Vlaanderen veel bossen. Die bossen werden gekapt, en wat achterbleef was schrale grond. De natuur werd dus verkwanseld. Op de schrale grond groeide heide. En daarover worden liederen gemaakt. Liederen die wel eens in de Vlaamse Canon zouden kunnen terechtkomen. Zuhal, van de Cannonisten van de NVA, wil nu dat Zulma werkloos wordt door haar boerderij te sluiten. Dat doet ze omwille van de biodiversiteit. Koeien produceren stikstof in hun pipi en kaka. Die stikstof waait rond en landt op de heide. Stikstof is een werkzaam product van mest. Door het stikstof gaan er meer planten groeien. En dat is nu wat Zuhal en de groene jongens en meisjes niet willen: dat er meer planten groeien. Als er in de plaats van de heide bos zou komen, dan wordt er meer CO2 opgenomen.Het bos neemt ook meer stikstof op. Maar dat is allemaal niet belangrijk. Omwille van de biodiversiteit moeten de schrale heideplantjes behouden blijven. God betert dat er opnieuw bos zou groeien! Dat zouden de tuinmannen van Zuhal niet willen.

En wat met de biodiversiteit van de mensen? De boeren vormen een uitzonderlijke vorm van biodiversiteit. Een steeds meer uitzonderlijke vorm. Toch staan ze in voor ons eten. Zeker nu is het dus belangrijk om de boeren, en Zulma, te behouden. Maar Zuhal wil dat niet. Een bos dat CO2 opneemt, dat is te goed voor het klimaat.


___

Michael Verstraeten


___

Je kan meevaren met onze luchtballon en als het van Zuhal afhangt over weiden zonder koeien. Een reden temeer om gratis lid te worden van Vrijheid, want het kàn en moet anders.

181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Vrijheid logo test inside.png
bottom of page