top of page
  • Foto van schrijverVRIJHEID

PERSBERICHT: Vlaamse regering vindt woke-censuur op VRT geen probleem



Het hellend vlak waarop de censuur zich bevindt wordt zichtbaar.


Tijdens corona werd tegenstand tegen de maatregelen grotendeels geweerd op de VRT. Als er toch een item was, dan werd dat strategisch ingepakt en in scène gezet. Zodat de kijker vooral begreep dat die tegenstand goed fout was. Wij hebben toen gewaarschuwd voor een hellend vlak.


Met de beslissing 16 afleveringen van De Kampioenen niet meer uit te zenden, wordt dit hellend vlak zichtbaar. Mediaminister Dalle vindt deze woke-censuur geen probleem. Hij zegt dat het niet aan de politiek is om te beslissen wat er op de VRT komt.


Het is wel aan de politiek om de opdracht van de VRT te omschrijven. De VRT hoort de mensenrechten, met inbegrip van de vrijheid van meningsuiting, te verzekeren. Dat is de kerntaak van de VRT. Waarvoor hebben we anders een publiek betaalde omroep. Deze kerntaak verengen tot disproportionele gerichte censuur is daarmee niet in overeenstemming te brengen.


Met zwarte mensen en homo’s mag niet gelachen worden, maar met blanke hetero’s zoals Boma mag wel worden gelachen. Wat niet wordt gecensureerd is Boma die naar de “Pussycat” wil gaan en met alle vrouwen in bed wil duiken. Dat mag dan wel. Dat is evengoed een karikatuur.


Ook het voorstel van de voorzitter van Vooruit, met name om te “duiden” bij woke-issues, is niet aanvaardbaar. Humor vergt geen duiding. Mensen weten dat het humor is, en niet echt. Wie doet alsof hij dat niet weet, behoort zijn fantasiewereld te herzien.


Vrijheid vindt dat de mensen zelf mogen beslissen wat ze denken en niet moeten worden opgevoed door de VRT om te denken wat een bepaalde politieke stroming denkt.


De kerntaak van de VRT is het pluralisme te waarborgen. Die kerntaak komt actueel in het gedrang. Het is aan de Vlaamse regering om in te grijpen op vlak van de realisatie van de kerntaak. Niet door te bepalen wat er wordt uitgezonden.


Michael Verstraeten Voorzitter Vrijheid

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Vrijheid logo test inside.png
bottom of page